
Pokud bysme chtěli strávit Vánoce „po francouzsku“, moc by se to nelišilo od těch českých. Tedy kromě jídla, ale o tom později. 24. prosince (le réveillon de Noël) bysme museli pravděpodobně do práce, protože státním svátkem je pouze 25. prosinec. Ten je hlavním vánočním svátkem.
Ve většině rodin nechybí ani vánoční stromek. Francouzi si doslova potrpí na bohatou výzdobu a tak ani na stromcích nesmí chybět osvětlení, aby vynikly i v noci. Typickým stromkem je jedle, která je hlavní dekorací v každé rodině.

24. prosince po práci by nás čechy čekala bohatá večeře a někteří by se vydali na půlnoční mši (la messe de minuit) do nejbližšího kostela nebo by strávili večer s rodinou. Následující den ráno by nás pod stromečkem čekala hromada dárků, které nosí père Noël. Dárky se mu nosí lépe než Ježískovi, protože je to statný muž až nápadně podobný americkému Santa Clausovi (někde se „americké“ tradice přece musely vzít). K Vánocům neodmyslitelně patří i trhy. Tato tradice je silná především na jihu země, postupně se ale rozšířila všude.

Francie je zemí dobré gastronomie a stoly na konci roku se o to více prohýbají pod vybranými lahůdkami a lahvemi drahých vín. Na svátečním menu najdeme také rybu jako u nás, ale trochu jiného druhu – nejčastěji je to uzený losos. Z moře si také Francouzi dopřejí humra nebo ústřice. Kdo nemá rád mořské plody, tak si dá jistě rád jako předkrm kachní nebo husí játra (foie gras). Jako hlavní chod se podává pečená krůta nadívaná kaštany, kterou můžeme proložit šneky s bylinkovým máslem. S českou „skromnou“ večeří to má pramálo společného.

A když už se připravuje taková hostina, ani na víně se samozřejmě nešetří. Všemu kraluje šampaňské. Během opulentní hostiny se podává různé víno podle toho, co zrovna máte na talíři – k foie gras nejčastěji sladší bílé, ale někdo raději červené, k ústřicím bílé suché, k humrovi bílé aromatické a tak podobně.
Celou hostinu završí tradiční dezert, který se jmenuje „vánoční poleno“ (la bûche de Noël) – v podstatě se jedná o roládu z piškotového těsta nazdobenou do podoby kusu dřeva. Každá rodina má samozřejmě svůj recept na tu nejlepší náplň a polevu.
